понеделник, 24 юни 2019 г.

#Подчертавания и животът като блъсканица



Преди няколко дни се смяхме на това как Честъртън отговорил на въпроса, който му задал журналист: „Коя единствена книга бихте взели със себе си на необитаем остров?“. „Изкуството да строиш лодки“ – бил лаконичният отговор.

Трудно е да даваш остроумни отговори на глупави въпроси, но и аз се замислих за възможния си нелек избор. Сигурно е банално да го кажа за пореден път, но спретнатият с червени твърди корици том на Сенека „Нравствени писма до Луцилий“ би бил добър събеседник в островна самота.

Ще дам и неочакван пример защо подобни книги носят повтарящо се удоволствие от препрочитането им. Там, например, става ясно откъде Насим Талеб тръгва към написването на бестселърите си – от „Черният лебед“ до „Антикрехкост“. Всъщност, американският ливанец не крие пряката връзка на идеите си с писаното от Сенека.

И понеже тръгнах от предизвикващи усмивка съждения, ето какво съм подчертал преди време в червената книга: „В живота положението е също като в банята, сред тълпата, на пътя: понякога умишлено те блъскат, понякога сам падаш“. Любопитно е, че блъскането се среща на още едно място – в едно по-ранно писмо до Луцилий, където пък пише: „Хората се блъскат само, когато вървят по един и същи път.“ Тук, вярвам, маркетолозите и брандинг мениджърите ще видят ранно формулиране на идеята за уникалното предимство.

Така че, след като си построя лодка на необитаемия остров, ще доплавам до първата библиотека и ще отворя каталога на буквата „С“…

Няма коментари:

Публикуване на коментар