понеделник, 30 май 2022 г.

И ще положа крайъгълния камък на храма на....


    Преди 12 години на базата на цитати от трагедията "Агамемнон" на Есхил (съдържащи информация за разположения на небесни съзвездия и метеорологически явления) лансирах хипотезата, че превземането на Троя е станало през втората половина на септември и около 4.30 сутринта.

    Имам радостта да съобщя, че научен екип на "Преславска книжовна школа" при Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", с ръководител проф. д-р Веселин Панайотов, благодарение на иновативен археоастрономически и фотограметричен подход за изследване, датира началото на строежа на Кръглата църква от средновековния Преслав. Изследването разкрива и кой е светецът, на когото е посветен храмът.

    Интердисциплинарният екип включва медиевисти, физици, астрономи и др. В основата на всичко е фотограметрично заснемане на Кръглата църква, което с изключителна точност констатира географската ориентация на храма.

    На базата на тази ориентация се предполага се, че строежът е започнал на 26 септември 893 г. от н. е., а светецът патрон на храма е св. апостол Йоан Богослов.

    Кооперацията на история, антична литература, астрономия, физика и химия дава уникални възможности за научни изследвания.

    Горд съм със своите колеги!
 
Повече подробности тук https://bit.ly/3xhd1er

Няма коментари:

Публикуване на коментар