петък, 7 юли 2023 г.

Когато ти липсва номенклатор!


 

    Леко скрит зад гърба на сенатора патрон, той тихо прошепва: "Гай Корнелий Руф" или "Помпоний Азиний Гал". А сенаторът широко усмихнат пита: "Как си скъпи ми Гай, добре ли си драги Помпоний?" Чиста работа!... Сърцата на Гай и Помпоний пърхат от радост, че такъв важен човек помни имената им. И са готови всичко да направят за него...
    Е, това е работата на римския номенклатор. Да помни стотици имена и да ги подсказва тихо на своя господар при интензивните му срещи. То, и името на заниманието му подсказва - nomen (име). Е, тогава е нямало отдели за връзки с обществеността и дипломирани пиари, ама...!
    Сетих се за несвършената работа на номенклатора, когато днес по време на брифинга с украинския президент Зеленски, българският премиер Денков обърка фамилията на Беновска (бих искал даже никога да не съм я чувал) и изрече фамилията на Миролюба Бенатова. И Мира се обиди! Даже стана ясно, че иска официално извинение. Разбирам я и и влизам в положението, но тук иде реч за друго.
    Организираш брифинг на един от най-популярните публични личности в света. Ами, застани леко зад гърба на своя премиера и помагай! Човекът помни Менделеевата таблица. Не му е работа да помни имена на журналисти и медиите, в които работят.
    И ако кажете, че не е голяма работа ще възразя така - не подлагай под съмнение големите неща, претупвайки малките!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар