петък, 27 януари 2023 г.

Когато Расмус, Илия и Ангел махнат с крилца

 


Публикавано в www.reduta.bg    

Не, не са ангели! Повече приличат на пеперудката от ефекта на Едуард Лоренц и разказа „Гръмна гръм“ на Рей Бредбъри. Онази пеперуда, дето предизвиква утре торнадо в другия край на света, когато безгрижно и леко помаха с крила тук и сега.

    Просто е поразително какви физически и метафизически поразии може да направи една персона, която биографично можем да свържем със следствията от италианската поговорка „Майката на глупаците все е бременна“.

    Например, взема под мишница Расмус (датско шведски десен екстремист с фамилия Палудан за новините)  Корана и с дебилна доволна усмивка го изгаря пред Турското посолство в Стокхолм.

    Усилие – никакво. Кой не е разпалвал огън на двора?!

    Следствие  - с размерите на геополитическа катастрофа. Турция спира преговорите и пътя на Швеция към НАТО в, и без това, заплетената като Гордиев възел международна криза, настъпила след руската агресия в Украйна.

    Или пък, влиза в ресторанта Илия (за новините с фамилия Спасески) и забива един в главата на кротко похапващия си  Християн (с фамилия Пендиков за новините). После с още двама като него добива (добре, че изписвам тази дума без едно допълнително „у“) вече на улицата за десерт и до безсъзнание неслучилия на място, време, че и държава Християн.

    Усилие – никакво. Кой не се е бил и не е бил бит след тур по нощните заведения на Балканите?!

    Следствие – с размерите на геополитическа катастрофа. България удря (за кой ли път) спирачки по пътя на Северна Македония към ЕС в, и без това, заплетените като Гордиев възел взаимоотношения на Балканите.

    И още, грабва микрофона Ангел (за новините с фамилия Джамбазки) и насред Скопие на висок глас определя законно управляващите Северна Македония като „престъпни кръгове“

    Следствие – на първо място то е усетено физически от Християн в скопския ресторант, а за следствието пък от това болезнено събитие вече стана дума.

    Чудите се защо светът я докара дотук ли? Проста работа. Проста като редактор на новини в съвременна телевизия, радио, вестник.

    Умберто Еко беше написал, че отклоненията в поведението се окуражават от факта, че медиите говорят за тях. Историята помни как след като през 1774 г. се появил романът на Гьоте „Страданията на младия Вертер“ по немските земи преминала вълна от самоубийства. Млади читатели приключвали с живота си по примера на депресирания младеж Вертер от последните страници на книгата.

    Какъв смъртоносен ефект, но последвал (все пак) творческите усилия на гениален автор в историята на световната литература.

    Днес не са необходими нито творчество, нито усилия. Смъртоносните и пагубни ефекти най-често тръгват от набързо и некачествено заснет клип в социалната мрежа. Например, в клипа група тийнейджъри с възторг и ентусиазъм пребиват от бой нещастен връстник. Час по-късно лишен от идеи и мисъл в главата редактор на новини в голяма телевизия вкарва клипа в новинарската емисия, а после в студиото сядат и експертите по темата „бой в училищния двор“. Дни по-късно жадни за бърза слава, телевизионно признание и лайкове в мрежата други тийнейджъри повтарят упражнението в друг училищен двор.

    Но да се върнем към героите с малки имена, предизвикващи геополитически поразии от началото на тези редове. За логиката на събитията, последвали техните действия Оскар Уайлд пише краткото: „Чувствата на човек се възбуждат по-бързо, отколкото се възбужда неговия интелект.“

    В съвременния глобален свят на снимки, селфита, образи и видео има много място (и малко време) единствено и само за чувства и емоции. Силни чувства и силни емоции – и все по-често смъртоносни. И никакъв интелект…

    Съвременният глобален свят на взаимосвързани факти и събития става все по-зависим от трудни за контролиране, лесни за изпълнение и опустошителни като следствия провокации.

    И много често при тях, както при привидно случайната и артистична проява  „с помахването с крила на пеперудите“ Расмус, Илия и Ангел, има скрит интерес на невидим за зрителите режисьор и майстор по завихрянето на унищожително и смъртоносно торнадо.

    В случая - скрит зад високите стени на Кремъл.

    Илюстрация: Пеперуда „Мъртвешка глава“, наречена така поради окраската върху гърба, напомняща човешки череп.


Няма коментари:

Публикуване на коментар