сряда, 22 април 2009 г.

Кривата леща в очите ни

Не давайте на съд астролога Лещански - изгорете го на клада, а Бареков и Цветков да хвърлят съчки в огъня!

Ако древната пророчица Касандра беше родена по българските земи, то тя нямаше да бъде онзи трагичен персонаж, предупреждаващ за рухването на Троя, на когото всички се смеят и никой не слуша.
Ако древните троянци мислеха като съвременните жители на Хасково, то Илиадата нямаше да бъде написана, че и Рим нямаше да бъде основан от оцелелия Еней. Чисто и просто Касандра пророкува бедствие, те си я слушат, Парис и Елена - ресто при Менелай. Пито-платено, а пък застрахователите с пръст в полиците.
Ако допреди седмица у нас някой все още си е мислел, че сме модерно общество, навлязло презглава и уверено в информационната ера, дълбоко се е лъжел. Класическото Средновековие, изпълнени с предания, слухове и поверия може да гледа с изумление на случващото се през последните дни у нас. Защото по брой на гадатели, екстрасенси, пророци и ясновидци на глава от населението отдавна сме надминали документираните 3532 случая на магьосничества за 160 години в средновековна Испания.
По подобен повод преди повече от век възрожденецът Тодор Икономов беше написал за българската книжовност, че била „вещерско хороигрище”, тоест танц на вещици и магьосници. Никой не контролирал какво се пише, какво превежда и какво четат по онова време „неповинните български юноши” (както са наричали тогавашните тийнейджъри).
Какво ли би казал за днешните български медии този почтен консервативен политик от миналото?! Същото. Защото и тогава и сега всичко е в издателския, речи го, медиен самоконтрол.
И докато Хасково се изнасяше на палатки и дюшеци във Великденската нощ, и докато Хасково кълнеше и псуваше астролога Емил Лещански в празничната неземетръсна утрин, никой не си зададе въпроса защо днес хората вярват така безусловно на подобни ала-кабалистики.
Отговорът е обидно прост. И обидата е за голяма част от българските медии и журналисти. На практика в последните години те направиха едно – легитимираха смутните факти и информацията от „зоната на здрача” като официална информация, към която трябва да се подхожда с респект и уважение.
Как иначе да си обясним например това, че нашенската си телевизия „Европа” с претенции за информационен формат от типа на CNN и Евронюз разнообразява новинарските и публицистични емисии с отворени телефони за лечители, гадатели и ясновидци. Какво се случва на практика, ли? Ами, наредени до реалния факт, новината и политически или икономически анализ, пророчеството, предсказанието или дистанционното лечение „вземат” от тяхната аура на сериозност и достоверност. Самите те стават факт, новина, истина.
Ами, какво да кажем за нашумялата с неточните си предсказания Теодора Стефанова – щом наближи Нова година или избори, ето ви я цъфнала я при Николай Бареков, я при Милен Цветков. Гледа ясно напред през увеличителната леща на „дарбата” си и говори ли, говори. Да, обаче преди нея в нещо ни е убеждавал я някой действащ министър, а след нея чака реда си бъдещ министър-председател. Пък и тя нещо била казала на Берлускони навремето. И то се сбъднало, май! Сериозна работа, нали! На кого да вярваш по-напред – всичките едни такива авторитетни и уверени, а за водещите да не говорим.
Да не говорим и за смехотворните продукции от типа на „Ясновидци”, в които смехът е много, ясното – малко, а виждането просто липсва. Да но и оттам драматичният глас на водещия, тревожната музика и люлеещата се камера забиват пореден пирон в ковчега на съмняващия се българин с предупреждението „Има тук нещо!”
И понеже говорихме за Средновековието, то в неговия край е онова време, в което бавно и полека започват да се изграждат бъдещите държавни институции, събиращи, систематизиращи и работещи с факти и аргументи – образователна система, право охранителна система, система на здравеопазване. Точно тогава на онези явления от „зоната на здрача” им става тясно и те постепенно излизат на заден план.
И тук стигнахме до най-тъжната част от разсъжденията. Логиката ни доведе до простичкия извод, че щом съвременните български държавни системи за образование, право и сигурност, здравеопазване не си вършат работата, то отново е дошло времето на техния средновековен заместител. Ето затова и така настъпи модерното време на „вещерското хоро”.
Затова, действайте в духа на традицията! Какъв ти тук съд, следствие и прокуратура. Изгорете провалилия се маг на кладата, а съчки и огън медиите ще донесат! Каква новина само, какво зрелище е една клада…

Няма коментари:

Публикуване на коментар